El Torcal

Één van de grootste verrassingen tijdens onze wandeltochten in de omgeving was ongetwijfeld het natuurreservaat El Torcal de Antequera. Dit park vol bijzondere karstformaties is één van de meest unieke natuurgebieden van heel Spanje.

El Torcal de Antequera ligt in de bergketen Sierra del Torcal in het noorden van de provincie Málaga, tussen de steden Antequera en Villanueva de la Concepción. Het park is maar liefst 1171 hectare groot. Het wordt ook weleens het pannenkoekengebergte genoemd, vanwege de verschillende lagen van de rotsen die haast als een stapel pannenkoeken opgestapeld lijken. In 1929 is het park erkend als beschermd natuurgebied en recent is El Torcal de Antequera zelfs door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Extra informatie

Tijdens deze wandeling door natuurpark Torcal de Antequera kun je je fantasie de vrije loop laten. De karstformaties, die al in de prehistorie werden gevormd, zijn in de loop der jaren door erosie in de meest bijzondere vormen geboetseerd. Tijdens je wandeling kun je ook vale gieren, hagedissen, vossen, steenbokken en veel wilde bloemen tegenkomen.

Er zijn vanaf de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum drie routes uitgezet: geel (1,5 km), groen (2,5 km) en oranje (4,5 km). Als je de gele route gaat lopen mag je grotendeels de groene route volgen en vervolgens geel aanhouden om de route van 1,5 km te lopen. Je kunt op dat punt halverwege toch nog besluiten de groene route aan te houden.

Hoe kom je bij El Torcal de Antequera met de auto?
Voor mensen die graag de natuur in willen is het park heel goed te bezoeken als dagtrip en ligt op ongeveer 65 minuten rijden van onze accommodatie over de snelwegen. (tolwegen)  Binnendoor rijden (ongeveer 90 minuten) is een belevenis op zich en een fantastische route door het berglandschap met vele haarspeldbochten en geweldige uitzichten. Onderweg kom je verschillende leuke plekjes en dorpjes tegen waar je kunt genieten van een lekker drankje/hapje op het terras. De laatste kilometers staat het park goed aangegeven met borden naar El Torcal en parkeren bij het bezoekerscentrum is gratis!

Via een routebeschrijving in google maps is het park heel makkelijk te bereiken. 

Openingstijden

7 dagen per week 24 uur per dag geopend